Symposium 2015

Ede-Houten, 2 november 2015,
Lectori Salutem! Beste donateurs,

Het is bijna weer zover: de laatste zaterdag in november, de traditionele datum van ons jaarlijkse symposium. Wij nodigen u van harte uit. Net als vorig jaar zullen we voor dit symposium in Amersfoort bijeenkomen in de Mannenzaal (tegenover Flehite), Westsingel 47, 3811 BB). Zaal open: 10.30; ontvangst, aanvang ochtendprogramma: 11.00-12.30, aanvang middagprogramma: 14.00 uur.

ZATERDAG 28 NOVEMBER

Programma

 • Pieta van Beek, Een kind dat alles maken kan: Achterberg.
 • Tine Ruysschaert, voordracht Ballade van een gasfitter.
 • Eigen voordracht van deelnemers symposium.
 • Bert Veldstra, laatste stand van zaken over vertaling Achterberg.

Lunch

 • Hans Mudde, over de wandeling Gerrit Achterberg; in memoriam Henk van Bellen
 • Gerhard te Winkel, Je tikt ertegen en het zingt.

Borrel

Wiebe Meilof, antiquaar te Pekela, zal de hele dag aanwezig zijn met Achterbergiana.

Nota bene. Tenslotte, zoals gebruikelijk, het verzoek om na te gaan of u als donateur de bijdrage voor dit jaar al heeft betaald ( €25, en als het kan iets meer, op NL60 INGB 0005 2740 91). U weet ongetwijfeld dat u geen toegang hoeft te betalen voor het symposium als u dit geregeld heeft. Introducé(e)s betalen € 15. Donateurs ontvangen ook de uitgaven van het Genootschap zoals het fraaie Een kind dat alles maken kan: Achterberg (2015).

Toelichting bij het programma
Allereerst zal ik als nieuwe voorzitter een woordje spreken en onder andere stil staan bij de nieuwe uitgave Een kind dat alles maken kan: Achterberg. Het eerste exemplaar zullen we aanbieden aan…

 • De bekende Vlaamse actrice Tine Ruysschaert zal de bundel Ballade van een gasfitter van Gerrit Achterberg voorlezen. Tine Ruysschaert gaf in verschillende landen voordrachten, onder andere over de middelnederlandse Beatrijs. Verder gaf ze samen met Frans van Bladel het Evangelie van Marcus uit met twee CD’s (zie veel meer over haar http://www.tineruysschaert.be/home.html).

Hierna mogen luisteraars zelf een gedicht voordragen. De beste amateurvoordracht krijgt een prijs!

 • Bert Veldstra, samen met Ingrid Denys samensteller van de concordantie op het werk van Gerrit Achterberg, zal de laatste stand van zaken geven over vertalingen van Achterberg.
 • Hans Mudde zal een korte toelichting geven bij de wandeling Gerrit Achterberg. Tevens zal hij iets vertellen over het heengaan van zijn vriend en ons trouwe lid Henk van Bellen.
 • De hele dag zal Wiebe Meilof, antiquaar te Pekela, net als vorig jaar de tafel in de middeleeuwse kapel bekleden met zijn Achterbergiana. U kunt uw exemplaren van Achterberg ook meenemen als u de waarde wilt weten. (www.antiquariaatmeilof.nl).
 • Verder zal Gerhard te Winkel uit Leusden komen vertellen over de dichtersbundel ter ere van Gerrit Achterberg Je tikt er tegen en het zingt die enkele weken geleden in Leusden aan het licht kwam.
 • Voor we naar huis vertrekken gaan we heerlijk borrelen.

Wij hopen u de 28e te ontmoeten.

Met een hartelijke groet, namens het bestuur,
Pieta van Beek, voorzitter

STICHTING GENOOTSCHAP GERRIT ACHTERBERG
Dr. Pieta van Beek
Juliana van Stolberglaan 23
6713 PA Ede
p.vanbeek@uu.nl of pvb@sun.ac.za
rekeningnummer: NL60 INGB 0005 2740 91